Kunstprojecten Culemborg

Twee huiskamervoorstellingen



Huiskamer Theater wordt al op veel plaatsen in Nederland gespeeld. Particulieren nodigen een gezelschap uit om een voorstelling bij hun thuis te komen spelen. Wij doen dat in het Bolderhuis aan de Prijsseweg 1b, Culemborg. Het Bolderhuis heeft een grote huiskamer met een zithoek en eethoek, roept de sfeer van thuis op en is daardoor bij uitstek geschikt om Huiskamer Theater te realiseren. Het publiek zit dicht op de spelers en versterkt zo de intimiteit van de stukken. De stukken zijn:

  • Twee oude vrouwtjes van Toon Tellegen
    Twee oude vrouwtje wonen bij elkaar. Ze kunnen niet zonder en met elkaar.
    Ze houden zoveel van elkaar, dat ze er bijna ongelukkig van worden.
    Herinneringen, verlangen naar elkaar en naar de dood wisselen elkaar voortdurend af.
  • Buurvrouw van Fitzgerald Kusz
    Een oudere vrouw stoort zich aan haar buurvrouw. Ze maakt te veel lawaai, ze kleedt zich te veel om. Maar is die ergernis echt? Gaat het daarom?
U kunt de voorstelling ook bekijken via YouTube met dank aan Gab Franken.
Bekijk de voorstelling!

Projecten

Noorderzon



Noorderzon is een komedie over twee zussen die met existentiële levensvragen zitten. Ze zitten in zichzelf opgesloten en lijden onder een knellende zusterrelatie. Ook fysiek zitten ze opgesloten, in het etablissement Noorderzon. Er ontstaan een absurde situaties. Eén van hen treurt om een lang verloren liefde en dan bestelt een gast een kopje thee…. Er ontvouwt zich een bizar schouwspel over het najagen van het steeds wegvluchtende geluk. Wie is van wie of van welke situatie het slachtoffer? Hoever gaat iemand om de situatie meester te blijven? In dit tragikomische stuk zijn diepte en lichtheid, zwaarte en souplesse natuurlijk met elkaar verbonden.

Dameshandwerk


Er is al zoveel gezegd over emancipatie. Er is al zoveel gemoord door jaloerse vrouwen. Er is al zoveel inkt gevloeid over echtelijke twist en geweld. Maar nog nooit heeft een toneelschrijver, voor Jean-Claude Danaud, die toestanden zo humoristisch weten om te buigen naar een kraker van een toneelstuk. Natuurlijk blijft de haat en de afkeer van de drie dames het uitgangspunt, maar alles wordt dermate overgoten met sarcasme en kolder dat het niemand – man of vrouw – onberoerd laat.

Dameshandwerk gaat over drie dames die elkaar ontmoeten bij een bank in het park, waar ‘De weduwe’ dagelijks te vinden is, die daar het wel en wee van haar dorpsgenoten in de gaten houdt en alles weet. Sofie komt naar haar toe en roept haar hulp in. Hulp waarvoor? Ook juffrouw Stevens komt langs. Ze doet liefdadigheidswerk, maar is vooral op zoek naar de ‘ware’ liefde.

Datum: 11 september om 12.00, 14.00 en 16.00 uur.

Locatie: Park naast de kasteeltuin, ingang Het Voorburg.
Entree: € 7,50

Regie: Robbert Baars
Spelers:
Juffrouw Stevens: Lillian Hennekens
De Weduwe: Linda Kleverlaan
Sofie: Anita van Os
Productie: Nelke Uding
Dameshandwerk is van de Franse schrijver Jean-Claude Danaud, in het Nederlands vertaald door Jan van der Hoeven.

Linda Kleverlaan werd door Carolien Krouwel van SRC geïnterviewd over de voorstelling.

Naar het interview!


Kruipruimte boven de deur

Kruipruimte boven de deur, Culemborg 1940 - 1945


Wij vinden het fijn om reacties te ontvangen. Die kunt u hier achterlaten of op ons YouTube kanaal.


Sinds 2010 worden er in heel Nederland op 4 mei na de dodenherdenking in meer dan tachtig gemeenten ruim honderd theatervoorstellingen gespeeld die inhoudelijk betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit is het landelijke initiatief Theater na de Dam. De gedachte is het publiek kritisch te laten nadenken over wat er toen gebeurde nog steeds doorwerkt in de wereld van vandaag, en of het mogelijk is te leren van de geschiedenis. Alle voorstellingen beginnen op 4 mei om 21.00. Zowel professionele gezelschappen als amateurgroepen in heel Nederland nemen hier aan deel. En Culemborg nu ook met de voorstelling Kruipruimte boven de deur, Culemborg 1940 – 1945.




Het stuk bestaat uit drie monologen van personen die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de tweede wereldoorlog in Culemborg: de joodse Maurits Gans, belastingontvanger bij de gemeente Culemborg, die noodgedwongen moest onderduiken, Wilhelmina Kap, directrice van de Huishoudschool in Culemborg, die gedurende meer dan 3 jaar onderdak verleende aan drie joodse mede-inwoners en Lenie van der Linden, koerierster bij het plaatselijk LO, de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. De monologen worden onderbroken door drie reporters die verslag uitbrengen over het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Culemborg. Het geheel wordt ondersteund door een muzikant (contrabas).

De productie is een samenwerking tussen KuCu (Stichting Kunstprojecten Culemborg) en Theaternetwerk Surpluus.

Klik hier voor een interview met de regisseur.

Tekst en regie: Robbert Baars
Spel: Lidwien Boudens, Majorie van Drumpt, Preben Slotboom
Contrabas: Henk van Steenis


Naar de voorstelling!

Wie heeft hier de leiding?

Vijf gewone mensen in een gewone buurt. Ze zijn met elkaar verbonden, met ieder hun eigen wensen, verlangens en dromen, maar ook met problemen en zorgen. Voor wie is dat niet herkenbaar?

Op de achtergrond speelt de naderde energietransitie. Zal die hun leven en hun dromen beïnvloeden? Deze voorstelling is een afstudeeropdracht van de Opleiding Theatermaker, Huis van Puck, Arnhem.


Spel: Theo Elfrink, Liesbeth Helmond-Roos, Sarah van Heuven, Marinus Hoogmoed, Martine Sparling

Regie en concept: Preben Slotboom
Script: Linda Kleverlaan
Storyline: Robbert Baars
Productie: Nelke Uding


Veronderstellingen

Een voorstelling met drie eenakters over veronderstellingen. We denken te weten wie we tegenover ons hebben. Maar is dat ook zo?



Bejegen me heus van Jos Ahlers
In een museum voor moderne kunst bewaken twee suppoosten een schijnbaar, belangrijk kunstwerk. Ze slijten hun dagen met absurde gesprekken. Sommige verhalen zijn waar, andere niet. Ook voor de suppoosten zelf is het soms niet meer duidelijk wat waar is.
Spel: Anita van Os en René Koppers

Het ging niet, nee, gewoon niet nee van Jibbe Willems
Een zoon belt in paniek zijn moeder als zijn vriendin met slaande deur is vertrokken, omdat ze vindt dat het niet langer gaat. Wat de werkelijke reden van haar vertrek is en wat de oorzaak van de paniek is, wordt langzamerhand duidelijk.
Spel: Arnoud Klijn

Smalland van Peter Aten
Gerda heeft haar moeder Harriëtt al maanden niet gezien. Bij toeval komt ze haar tegen bij IKEA. Gerda voelt zich door haar moeder in de steek gelaten en recente gebeurtenissen hebben dat gevoel alleen maar versterkt. Wat is gebeurd? Komen moeder en dochter nader tot elkaar?
Spel: Dilly van de Langemeen en Linda Kleverlaan


Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu

Tussen muren is een theatervoorstelling over het zoeken van een veilig heenkomen in de 18e eeuw. Een toneelgroep wil een stuk maken aan de hand van verschillende verhalen. Het verhaal van Catharina Alida van der Dussen die vlucht naar Culemborg, omdat ze mishandeld wordt door haar man en haar vermogen veilig wil stellen. En het verhaal van Anna van Bassen die zich laat schaken door Jacob Jongbloet en in Buren asiel vraagt om op die manier een huwelijk af te dwingen. De spelers stappen regelmatig uit hun rol en becommentariëren de situatie van Culemborg als Vrijstad in het stuk en de betekenis ervan voor nu. De regisseur probeert de boel bij elkaar te houden en roept de spelers voortdurend tot de orde. De emoties lopen hoog op en ze dreigen er niet uit te komen. Zal het stuk er ooit komen?

KuCu, Kunstprojecten Culemborg, maakt de voorstelling in samenwerking met spelers van Theaternetwerk Surpluus, de zangers en gitarist van Trio Beroerd en gastviolist Joep Beliën. De regie is in handen van Robbert Baars en de tekst is geschreven door Linda Kleverlaan. De voorstelling wordt gespeeld op het voorplein van het Weeshuis. Ook het Elisabeth Weeshuis Museum, het Weescafé en de Bibliotheek bieden activiteiten die aansluiten bij de voorstelling. De stadgidsen van Culemborg hebben een speciale route gemaakt die voert langs de historische plaatsen en gebouwen die een rol in het stuk spelen. De voorstelling vindt plaats in het kader van het Erfgoed Festival Gelderland 2018: theater over grenzen en Culemborg 700: 700 jaar stadsrechten.



Meer foto's zien?

Extra programma’s in het kader van de voorstelling

Om het publiek helemaal mee te nemen in de historische context van Tussen muren zochten we samenwerkingen in Culemborg voor het verbreding van het aanbod. Zo organiseert Bibliotheek Rivierenland een lezing over Catarina van der Dussen en geven de stadsgidsen speciale rondleidingen langs de plekken in de voorstelling genoemd worden. In het weeshuismuseum is er vanaf 1 mei een vitrine te zien met objecten uit de 18de eeuw. Wees welkom!


29 mei 19.30 uur Lezing

Vrouwen zonder rechten - Lezing over Catharina van der Dussen In de aanloop naar deze theatervoorstelling verzorgt historicus Bert Blommers een lezing over Catherina Alida van de Dussen. Catharina vraagt in Culemborg asiel en blijft daar tot haar dood in 1746 wonen. Haar verhaal is uitermate treurig, maar we zouden haar vergeten zijn als ze niet zo’n mooie graftombe op het koor van de Grote of Barbarakerk had laten maken. Waarom was Culemborg voor haar een veilige plek? En waar woonde Catherina Alida precies ? En wat maakte ze er allemaal mee ? De lezing wordt gehouden op dinsdagavond 29 mei in het Weeshuis en kost 5 euro. | Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.


9 en 13 juni om 14.00 uur Stadswandeling

In de sporen va Catharina van der Dussen Geïnspireerd op de geschiedenis van Culemborg hebben Robbert Baars en Linda Kleverlaan een theaterstuk gemaakt Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu. In de verlengde hiervan organiseren de Stadsgidsen Culemborg twee speciale rondleidingen langs de plekken die in de voorstelling genoemd worden bij het verhaal van Catharina van der Dussen. Maak kennis met de bijzondere stadsgeschiedenis rond Culemborg als Vrijstad. De stadswandeling is zowel voor bezoekers die de voorstelling al hebben gezien als voor bezoekers die het nog gaan zien is van harte aanbevolen. | Deelname 2 euro per persoon. Startpunt: voorplein van Het Weeshuis. Duur: maximaal 1 uur.


Buurvrouw en Buurvrouw en de witte was

In samenwerking met Elisabeth Weeshuis Museum hebben we ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Maandag Waschdag over de ontwikkeling van de was in 2015 een voorstelling gemaakt.
We hebben de voorstelling ook gespeeld op het tweejaarlijkse theaterfestival in Doodewaard in 2017.


Buurvrouw en Buurvrouw bakken een feesttaart

In opdracht van het Elisabeth Weeshuis Museum hebben we in 2017 een voorstelling gemaakt in het kader van het project Gelderse Smaken – voeding en gerechten in acht kleine musea.
De musea organiseerden tal van activiteiten die uiteenliepen van exposities en lezingen tot workshops en theatervoorstellingen.
Gelderse Smaken werd bij de uitreiking van de Gouden Gelderse Roos Prijs tweede.

Kunstprojecten Culemborg