Kunstprojecten Culemborg

Projecten

Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu

Tussen muren is een theatervoorstelling over het zoeken van een veilig heenkomen in de 18e eeuw. Een toneelgroep wil een stuk maken aan de hand van verschillende verhalen. Het verhaal van Catharina Alida van der Dussen die vlucht naar Culemborg, omdat ze mishandeld wordt door haar man en haar vermogen veilig wil stellen. En het verhaal van Anna van Bassen die zich laat schaken door Jacob Jongbloet en in Buren asiel vraagt om op die manier een huwelijk af te dwingen. De spelers stappen regelmatig uit hun rol en becommentariëren de situatie van Culemborg als Vrijstad in het stuk en de betekenis ervan voor nu. De regisseur probeert de boel bij elkaar te houden en roept de spelers voortdurend tot de orde. De emoties lopen hoog op en ze dreigen er niet uit te komen. Zal het stuk er ooit komen?

KuCu, Kunstprojecten Culemborg, maakt de voorstelling in samenwerking met spelers van Theaternetwerk Surpluus, de zangers en gitarist van Trio Beroerd en gastviolist Joep Beliën. De regie is in handen van Robbert Baars en de tekst is geschreven door Linda Kleverlaan. De voorstelling wordt gespeeld op het voorplein van het Weeshuis. Ook het Elisabeth Weeshuis Museum, het Weescafé en de Bibliotheek bieden activiteiten die aansluiten bij de voorstelling. De stadgidsen van Culemborg hebben een speciale route gemaakt die voert langs de historische plaatsen en gebouwen die een rol in het stuk spelen. De voorstelling vindt plaats in het kader van het Erfgoed Festival Gelderland 2018: theater over grenzen en Culemborg 700: 700 jaar stadsrechten.Meer foto's zien?

Extra programma’s in het kader van de voorstelling

Om het publiek helemaal mee te nemen in de historische context van Tussen muren zochten we samenwerkingen in Culemborg voor het verbreding van het aanbod. Zo organiseert Bibliotheek Rivierenland een lezing over Catarina van der Dussen en geven de stadsgidsen speciale rondleidingen langs de plekken in de voorstelling genoemd worden. In het weeshuismuseum is er vanaf 1 mei een vitrine te zien met objecten uit de 18de eeuw. Wees welkom!


29 mei 19.30 uur Lezing

Vrouwen zonder rechten - Lezing over Catharina van der Dussen In de aanloop naar deze theatervoorstelling verzorgt historicus Bert Blommers een lezing over Catherina Alida van de Dussen. Catharina vraagt in Culemborg asiel en blijft daar tot haar dood in 1746 wonen. Haar verhaal is uitermate treurig, maar we zouden haar vergeten zijn als ze niet zo’n mooie graftombe op het koor van de Grote of Barbarakerk had laten maken. Waarom was Culemborg voor haar een veilige plek? En waar woonde Catherina Alida precies ? En wat maakte ze er allemaal mee ? De lezing wordt gehouden op dinsdagavond 29 mei in het Weeshuis en kost 5 euro. | Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.


9 en 13 juni om 14.00 uur Stadswandeling

In de sporen va Catharina van der Dussen Geïnspireerd op de geschiedenis van Culemborg hebben Robbert Baars en Linda Kleverlaan een theaterstuk gemaakt Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu. In de verlengde hiervan organiseren de Stadsgidsen Culemborg twee speciale rondleidingen langs de plekken die in de voorstelling genoemd worden bij het verhaal van Catharina van der Dussen. Maak kennis met de bijzondere stadsgeschiedenis rond Culemborg als Vrijstad. De stadswandeling is zowel voor bezoekers die de voorstelling al hebben gezien als voor bezoekers die het nog gaan zien is van harte aanbevolen. | Deelname 2 euro per persoon. Startpunt: voorplein van Het Weeshuis. Duur: maximaal 1 uur.


Buurvrouw en Buurvrouw en de witte was

In samenwerking met Elisabeth Weeshuis Museum hebben we ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Maandag Waschdag over de ontwikkeling van de was in 2015 een voorstelling gemaakt.
We hebben de voorstelling ook gespeeld op het tweejaarlijkse theaterfestival in Doodewaard in 2017.


Buurvrouw en Buurvrouw bakken een feesttaart

In opdracht van het Elisabeth Weeshuis Museum hebben we in 2017 een voorstelling gemaakt in het kader van het project Gelderse Smaken – voeding en gerechten in acht kleine musea.
De musea organiseerden tal van activiteiten die uiteenliepen van exposities en lezingen tot workshops en theatervoorstellingen.
Gelderse Smaken werd bij de uitreiking van de Gouden Gelderse Roos Prijs tweede.

Kunstprojecten Culemborg