Kunstprojecten Culemborg

Projecten

Wie heeft hier de leiding?

Vijf gewone mensen in een gewone buurt. Ze zijn met elkaar verbonden, met ieder hun eigen wensen, verlangens en dromen, maar ook met problemen en zorgen. Voor wie is dat niet herkenbaar?

Op de achtergrond speelt de naderde energietransitie. Zal die hun leven en hun dromen beïnvloeden? Deze voorstelling is een afstudeeropdracht van de Opleiding Theatermaker, Huis van Puck, Arnhem.


Spel: Theo Elfrink, Liesbeth Helmond-Roos, Sarah van Heuven, Marinus Hoogmoed, Martine Sparling

Regie en concept: Preben Slotboom
Script: Linda Kleverlaan
Storyline: Robbert Baars
Productie: Nelke Uding


Veronderstellingen

Een voorstelling met drie eenakters over veronderstellingen. We denken te weten wie we tegenover ons hebben. Maar is dat ook zo?Bejegen me heus van Jos Ahlers
In een museum voor moderne kunst bewaken twee suppoosten een schijnbaar, belangrijk kunstwerk. Ze slijten hun dagen met absurde gesprekken. Sommige verhalen zijn waar, andere niet. Ook voor de suppoosten zelf is het soms niet meer duidelijk wat waar is.
Spel: Anita van Os en René Koppers

Het ging niet, nee, gewoon niet nee van Jibbe Willems
Een zoon belt in paniek zijn moeder als zijn vriendin met slaande deur is vertrokken, omdat ze vindt dat het niet langer gaat. Wat de werkelijke reden van haar vertrek is en wat de oorzaak van de paniek is, wordt langzamerhand duidelijk.
Spel: Arnoud Klijn

Smalland van Peter Aten
Gerda heeft haar moeder Harriëtt al maanden niet gezien. Bij toeval komt ze haar tegen bij IKEA. Gerda voelt zich door haar moeder in de steek gelaten en recente gebeurtenissen hebben dat gevoel alleen maar versterkt. Wat is gebeurd? Komen moeder en dochter nader tot elkaar?
Spel: Dilly van de Langemeen en Linda Kleverlaan


Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu

Tussen muren is een theatervoorstelling over het zoeken van een veilig heenkomen in de 18e eeuw. Een toneelgroep wil een stuk maken aan de hand van verschillende verhalen. Het verhaal van Catharina Alida van der Dussen die vlucht naar Culemborg, omdat ze mishandeld wordt door haar man en haar vermogen veilig wil stellen. En het verhaal van Anna van Bassen die zich laat schaken door Jacob Jongbloet en in Buren asiel vraagt om op die manier een huwelijk af te dwingen. De spelers stappen regelmatig uit hun rol en becommentariëren de situatie van Culemborg als Vrijstad in het stuk en de betekenis ervan voor nu. De regisseur probeert de boel bij elkaar te houden en roept de spelers voortdurend tot de orde. De emoties lopen hoog op en ze dreigen er niet uit te komen. Zal het stuk er ooit komen?

KuCu, Kunstprojecten Culemborg, maakt de voorstelling in samenwerking met spelers van Theaternetwerk Surpluus, de zangers en gitarist van Trio Beroerd en gastviolist Joep Beliën. De regie is in handen van Robbert Baars en de tekst is geschreven door Linda Kleverlaan. De voorstelling wordt gespeeld op het voorplein van het Weeshuis. Ook het Elisabeth Weeshuis Museum, het Weescafé en de Bibliotheek bieden activiteiten die aansluiten bij de voorstelling. De stadgidsen van Culemborg hebben een speciale route gemaakt die voert langs de historische plaatsen en gebouwen die een rol in het stuk spelen. De voorstelling vindt plaats in het kader van het Erfgoed Festival Gelderland 2018: theater over grenzen en Culemborg 700: 700 jaar stadsrechten.Meer foto's zien?

Extra programma’s in het kader van de voorstelling

Om het publiek helemaal mee te nemen in de historische context van Tussen muren zochten we samenwerkingen in Culemborg voor het verbreding van het aanbod. Zo organiseert Bibliotheek Rivierenland een lezing over Catarina van der Dussen en geven de stadsgidsen speciale rondleidingen langs de plekken in de voorstelling genoemd worden. In het weeshuismuseum is er vanaf 1 mei een vitrine te zien met objecten uit de 18de eeuw. Wees welkom!


29 mei 19.30 uur Lezing

Vrouwen zonder rechten - Lezing over Catharina van der Dussen In de aanloop naar deze theatervoorstelling verzorgt historicus Bert Blommers een lezing over Catherina Alida van de Dussen. Catharina vraagt in Culemborg asiel en blijft daar tot haar dood in 1746 wonen. Haar verhaal is uitermate treurig, maar we zouden haar vergeten zijn als ze niet zo’n mooie graftombe op het koor van de Grote of Barbarakerk had laten maken. Waarom was Culemborg voor haar een veilige plek? En waar woonde Catherina Alida precies ? En wat maakte ze er allemaal mee ? De lezing wordt gehouden op dinsdagavond 29 mei in het Weeshuis en kost 5 euro. | Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.


9 en 13 juni om 14.00 uur Stadswandeling

In de sporen va Catharina van der Dussen Geïnspireerd op de geschiedenis van Culemborg hebben Robbert Baars en Linda Kleverlaan een theaterstuk gemaakt Tussen muren | Culemborg Vrijstad toen en nu. In de verlengde hiervan organiseren de Stadsgidsen Culemborg twee speciale rondleidingen langs de plekken die in de voorstelling genoemd worden bij het verhaal van Catharina van der Dussen. Maak kennis met de bijzondere stadsgeschiedenis rond Culemborg als Vrijstad. De stadswandeling is zowel voor bezoekers die de voorstelling al hebben gezien als voor bezoekers die het nog gaan zien is van harte aanbevolen. | Deelname 2 euro per persoon. Startpunt: voorplein van Het Weeshuis. Duur: maximaal 1 uur.


Buurvrouw en Buurvrouw en de witte was

In samenwerking met Elisabeth Weeshuis Museum hebben we ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Maandag Waschdag over de ontwikkeling van de was in 2015 een voorstelling gemaakt.
We hebben de voorstelling ook gespeeld op het tweejaarlijkse theaterfestival in Doodewaard in 2017.


Buurvrouw en Buurvrouw bakken een feesttaart

In opdracht van het Elisabeth Weeshuis Museum hebben we in 2017 een voorstelling gemaakt in het kader van het project Gelderse Smaken – voeding en gerechten in acht kleine musea.
De musea organiseerden tal van activiteiten die uiteenliepen van exposities en lezingen tot workshops en theatervoorstellingen.
Gelderse Smaken werd bij de uitreiking van de Gouden Gelderse Roos Prijs tweede.


Kunstprojecten Culemborg